Monumentul Unirii


Categorie: Monumente de artă plastică
Perioada: 1974
Importanta: B
Cod LMI: VN-III-m-B-06579
Adresa: Piaţa Unirii
Localitate: municipiul FOCŞANI
Judet: Vrancea
Regiune: Moldova

Imagini

Monumentul Unirii Monumentul Unirii

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

vulpix484 / 07-Jun-2011

Deschiderea larga a Bulevardului Unirii în continuarea Bulevardului Bucuresti prezinta pe partea dreapta, complexul arhitectural „Piata Unirii” monument istoric.

          În centrul acestuia se ridica Obeliscul Unirii, opera a unui colectiv condus de sculptorul Ion Jalea. Baza octogonala a acestuia este înalta de 1,4m, în trei trepte placate cu granit rosu, peste care se ridica un tor de bronz înalt de 2,24m. Pe tor se desfasoara un basorelief înfatisând în prim plan,spre sud pe Al.I.Cuza înconjurat de M.Kogalniceanu, C.Negri, V.Boerescu,V.Alecsandri si alti fruntasi unionisti de la 1859, iar spre nord un muntean si un moldovean strângându-si mâinile în fata bornei de hotar.

         Prim planul se desfasoara pe toata suprafata torului, înfatisând diferite categorii de sustinatori ai Unirii, dintre care se remarca deputatul razes Mos Ion Roata .

         Planul al doilea reprezinta Hora Unirii, iar ultimul, estompat scene istorice. Pe tor se ridica un obelisc sub forma unui trunchi de piramida în sectiune patrata, înalt de 16m, placat cu acelasi granit rosu. Pe fata nordica este prins între frunze de stejar, un scut de bronz cu inscriptia „Unirea Principatelor Române 1859”.

         Piata care înconjoara obeliscul este situata pe vechiul hotar dintre Tara Româneasca si Moldova. Aici în fiecare an, la 24 ianuarie este omagiat marele act al Unirii.

DavidC / 11-May-2009

Sculptor Ion Jalea